Listopad to miesiąc, w którym obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tej akcji jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
W Szkole Podstawowej nr 4 w Łukowie uczniowie klas 1-3 uczestniczyli w kampanii ,,Śniadanie Daje Moc”. Nauczyciele zaangażowani w akcję, zorganizowali w klasach wspólne spożywanie śniadania, w ramach zajęć lekcyjnych przygotowywali kanapki lub przekąski z klasą, szaszłyki i sałatki oraz uświadamiali wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.
Uczniowie rozwiązywali quizy i wykreślanki żywieniowe, dowiedzieli się, jak ważna jest prawidłowa dieta dla życia i zdrowia każdego człowieka. Uświadomili sobie, że poznanie i stosowanie na co dzień zasad prawidłowego odżywiania może przyczynić się do lepszej kondycji fizycznej i samopoczucia, a więc do uzyskania większego komfortu życia.
Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów, dlatego z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania ,,Czwórka” zachęca do świętowania, w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie!