W piątek 10 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1 Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.
O Puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Uczennice klasy II TEŻ ZS 2 – Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga przygotowały grasicę cielęcą na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelską lemieszkę skąpaną w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu.
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Patronem medialnym wydarzenia był „Przegląd Gastronomiczny”.